Wednesday 30 October 2013

Baja berasaskan kulit telur/kulit siput/kulit kerang/kulit ketam

Teks : Zaida Zainol



Hmm, sedapnya kerang, ketam dan siput bakar. Dicecah pula dengan sos pencicah atau air asam. Dimakan pula dengan nasi panas beserta ulam-ulaman segar. Tentu memecah selera. Tahukah anda, kulit kerang-kerangan tersebut boleh juga dikitar semula menjadi baja. Ikuti langkah tersebut :

1.      Bakar kulit telur/kulit siput/kulit kerang/kulit ketam
2.      Ambil kira-kira 100 gram kulit telur/kerang/siput/ketam yang telah dibakar tadi bersama 1 Liter cuka. Campurkan dalam satu balang.
3.      Tutup ketat dengan penutup bekas
4.       Peram selama 30 hari
5.      Tapis untuk dapatkan cecair baja
6.      Ambil 1 sudu besar cecair baja dan campur kedalam 10 Liter air
7.      Siramkan sahaja pada tanaman

No comments:

Post a Comment